Mengharmonikan Tradisi dan Kemodenan: Evolusi dan Kepentingan Budaya Dikir Barat di Singapura (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2025)
Makalah ini mengkaji evolusi dan kepentingan budaya dikir barat di Singapura, yang merupakan sebuah seni persembahan tradisional Melayu yang telah menjadi lambang identiti budaya Melayu di rantau ini. Berasal dari wilayah Pattani, dikir barat kini dikenali sebagai amalan kesenian budaya yang penting dalam masyarakat Melayu di Singapura. Seni dikir barat berfungsi sebagai hiburan dan juga sebagai wadah untuk penyebaran budaya. Melalui pendekatan penyelidikan kualitatif, termasuk wawancara mendalam dan transkripsi video, kajian ini menelusuri perjalanan sejarah dikir barat dengan meneroka transformasinya daripada amalan tradisional kepada simbol warisan budaya moden di Singapura. Penyelidikan ini menonjolkan dikir barat sebagai bentuk modal budaya, yang merangkumi memori kolektif, norma sosial dan nilai intrinsik kepada komuniti Melayu. Makalah ini mengkaji bagaimana seni ini telah diadaptasi dengan konteks kontemporari, menggabungkan elemen moden sambil mengekalkan inti pati tradisinya. Adaptasi ini telah membolehkan dikir barat untuk kekal relevan dan menarik kepada generasi muda, memastikan kesinambungannya dalam kalangan masyarakat Singapura yang pesat membangun. Dapatan kajian menekankan peranan penting dikir barat dalam memupuk kesinambungan budaya, perpaduan sosial dan identiti dalam masyarakat Melayu Singapura. Makalah ini merumuskan implikasi yang lebih luas untuk pemeliharaan budaya, menekankan keperluan untuk usaha berterusan dalam mengekalkan dan mempromosikan dikir barat sebagai sebahagian daripada warisan Melayu Singapura yang dinamik, penting serta mampu menarik perhatian generasi semasa dan generasi akan datang.Teks penuh: PDF