Penerapan Pantun Kenangan Perpisahan dalam Penilaian Lisan sebagai Kesan Pembelajaran Teradun (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2023)
Perbincangan tentang pengajaran pantun Melayu dengan menggunakan pedagogi inovatif ini menuju ke arah pendidikan bahasa Melayu yang progresif. Demi kelestarian pantun Melayu, satu siri pengkaedahan diusulkan sebagai teknik yang dapat memberi kefahaman asas kepada pelajar bahasa asing tentang pantun empat baris sehingga memperlihatkan kesannya, iaitu kemahiran berfikir aras tinggi. Pendekatan pedagogi yang dimaksudkan membolehkan dua orang pelajar bukan penutur asli dalam pengkhususan bahasa Melayu sebagai bahasa asing di Universiti Nasional Singapura (NUS) menghasilkan serangkap pantun empat baris secara sukarela sebagai sebahagian daripada rakaman lisan pembelajaran dalam talian melalui Zoom. Maklum balas pelajar ini dianggap sebagai kesan pembelajaran teradun yang mewajarkan pemerhatian teliti dalam pengajaran bahasa Melayu sebagai bahasa asing. Secara deduktif, perhatian ditumpukan pada seperangkat pedagogi dalam kuliah kemahiran mencipta pantun. Terdapat tiga set pengajaran yang disediakan dalam kuliah pelengkap. Pertama, pengajaran nama monyet yang berlainan kepada pelajar untuk memperkembang kosa kata fauna dalam binaan pembayang maksud pantun dan mempertingkatkan penguasaan kata nama khas Melayu. Kedua, pengajaran onomatopoeia bahasa Melayu sebagai elemen yang bersesuaian dalam penciptaan pantun memupuk kesedaran pelajar tentang naluri bahasa Melayu. Ketiga, penggunaan klip video tentang pergaulan sosial yang memperlihatkan aksi berbalas pantun secara bersilih ganti meluaskan pandangan pelajar terhadap amalan berpantun yang masih dihargai dan dituturkan oleh penutur bahasa Melayu dalam kehidupan seharian. Rangkaian pedagogi bahasa yang digalurkan mampu memupuk kemahiran mereka untuk mencipta pantun dan disyorkan sebagai satu kaedah pengajaran teradun yang berkesan.Teks penuh: PDF