Lapisan Budaya Keris Taming Sari dalam Hikayat Hang Tuah: Pendekatan Budaya dan Semiotik: (The Cultural Layers of the keris taming Sari in Hikayat Hang Tuah: a Cultural and Semiotics approach) (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2020)
Keris dianggap sebagai senjata pendek tradisional Melayu. Keris Taming Sari merupakan alat senjata yang istimewa kepada Hang Tuah dalam Hikayat Hang Tuah. Keris ini bukan sahaja senjata orang Melayu tradisional tetapi juga lambang budaya masyarakat Melayu. Namun begitu, belum ada lagi kajian secara sistematik dilakukan terhadap keris Taming Sari. Berdasarkan kajian budaya oleh Edgar H. Schein, keris Taming Sari ialah satu organisasi budaya yang mempunyai struktur yang berlapis-lapis. Setiap lapisan budaya pada keris Taming Sari mempunyai makna yang tertentu. Lapisan pertama ialah lapisan artifak dan lapisan kedua ialah lapisan nilai dan kedua-duanya boleh dilihat atau nyata tetapi pada lapisan ketiga maknanya terselindung atau tidak nampak. Maka pendekatan semiotik daripada Roland Barthes diperlukan. Dua kod tanda telah dipilih iaitu kod simbol dan kod budaya untuk mentafsir makna yang ada pada lapisan ketiga itu. Kajian ini mendapat bahawa dalam lapisan pertama, keris Taming Sari mempunyai bentuk yang terdiri daripada tiga bahagian, iaitu hulu, sarung dan mata. Pada lapisan kedua, nilai kepenggunaan nyata, iaitu sebagai keris Taming Sari senjata dan anugerah. Dengan menggunakan kod simbol, lapisan ketiga keris Taming Sari menunjukkan adanya nilai magis dan daulat, manakala melalui kod budaya, lapisan ketiga keris memancarkan dua andaian yang mendasar, iaitu animisme dan feudalisme. Ketiga-tiga lapisan budaya ini telah memberi satu identiti tersendiri kepada keris Taming Sari sebagai artifak budaya dalam masyarakat Melayu.Kata kunci: Hikayat Hang Tuah, keris Taming Sari, lapisan budaya, kod tanda