Respons Seniman Malaysia Dekad 1970-an terhadap Dasar Kebudayaan Kebangsaan: Satu Analisis Awal Pameran "Towards a Mystical Reality" (1974) dan "Rupa dan Jiwa" (1979): (Reactions to the National Cultural Policy: An Analysis of the Art Exhibitions Towards a Mystical Reality (1974) and Rupa dan Jiwa(1979)) (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2020)
Pameran seni memainkan peranan yang penting dalam kegiatan pembangunan dan sokongan seni di Malaysia dan menjadi platform yang kerap digunakan untuk mempamerkan karya seni visual kepada umum. Dalam bidang seni visual, Dasar Kebudayaan Kebangsaan (DKK), 1971 memberi pengaruh yang besar kepada pembangunan artistik Malaysia. Dasar yang menekankan nilai kebudayaan nasional menjadi percubaan rasmi negara untuk membentuk identiti Malaysia terutama dalam bidang seni. Secara tidak langsung, turut mencabar batasan pentakrifan seni sama ada dari segi falsafah, sosiologi, dan estetika dalam praktis pameran. Oleh itu, penulisan ini akan membincangkan konteks pameran seni tempatan-- pameran Towards a Mystical Reality (TMR) (1974) dan Rupa dan Jiwa (1979). Penulisan ini membincangkan kedua-dua pameran tersebut dalam konteks DKK, khususnya daripada aspek entiti keperibumian (Melayu) dan pembawaan idea dan konsep pemikiran baharu yang mengandungi unsur intelektual.Kata kunci: Seni moden Malaysia, pameran seni, Dasar Kebudayaan Kebangsaan, Towards a Mystical Reality, Rupa dan Jiwa