Sabda Nabi Muhammad SAW dalam Sulalat us-Salatin: (Sayings of Prophet Muhammad in Sulalat Us-Salatin) (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2015)
Sulalat us-Salatin merupakan salah satu adikarya dunia Melayu yang menceritakan asal usul ketamadunan Melayu Melaka serta salasilah Kesultanan Melayu Melaka. Kajian ini telah dijalankan untuk menganalisis hadis Nabi Muhammad SAW yang tercatat dalam karya ini kesan daripada kemasukan Islam ke rantau Asia Tenggara. Kajian ini menggunakan kaedah kajian kualitatif yang menganalisis hadis daripada manuskrip Sulalat us-Salatin berdasarkan konteks penggunaannya pada zaman itu. Kekuatan hadis tersebut turut dinilai mengikut tahap kesahihannya. Hasilnya, hanya dua daripada empat hadis yang dicatatkan merupakan hadis sahih, satu daripadanya hadis yang lemah dan satu lagi bukan hadis yang bersumberkan daripada Nabi Muhammad SAW. Penggunaan hadis yang sahih dalam Sulalat us-Salatin membuktikan bahawa kewujudan pengaruh agama Islam yang kuat terhadap dunia kepengarangan alam Melayu meskipun dalam karya sastera sejarah.Kata Kunci: Sulalat us-Salatin, hadis, Sejarah Melayu, Islam, alam Melayu