Lirik Lagu Perjuangan Melayu-Islam Patani dalam Media Baharu: Suatu Analisis: (The Lyrics of Muslim Pattani Malay Patriotic Songs in the New Media: An Analysis) (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2015)
Makalah ini membincangkan fungsi lirik lagu perjuangan dalam masyarakat Melayu-Islam Patani. Dalam kajian ini lirik lagu perjuangan yang disebarkan menerusi internet diteliti. Lirik lagu perjuangan ini bertujuan untuk membangkitkan semangat masyarakat Melayu-Islam Patani, sama ada yang masih menetap di Patani, ataupun yang telah berhijrah ke tanah asing. Diksi yang membakar semangat perjuangan dalam lirik yang dilagukan oleh segelintir insan seni dalam kalangan masyarakat Patani itu, kemudiannya disebarluaskan melalui alat media baharu seperti youtube, facebook dan blog, dengan hasrat agar suara mereka didengari sehingga ke seluruh pelosok dunia. Bagi kajian ini, teori Max Weber tentang autoriti atau kuasa, yang mencakupi aspek kewenangan, kekerasan seperti penggunaan senjata, dan juga karisma akan digunakan dalam penelitian lirik lagu tersebut. Pada akhirnya makalah ini menyimpulkan bahawa lirik lagu perjuangan berfungsi menyatukan masyarakat Melayu-Islam Patani untuk terus berjuang membebaskan tanah air, bangsa, bahasa dan agama mereka di wilayah bergolak di selatan Thailand.Kata kunci: Patani, autoriti, lirik lagu perjuangan, media baharu, naratif pejuang-penjajah