Mantera dalam Perawatan Tradisional Melayu di Kedah: Analisis menurut Perspektif Akidah Islam: (Mantras in Malay Traditional Healing in Kedah: An Analysis from the Perspective of the Islamic Faith) (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2016)
Perawatan tradisional Melayu telah lama wujud dan berkembang di Nusantara. Tinjauan awal mendapati seramai 18 orang pengamal perawatan tradisional di sekitar negeri Kedah menggunakan kaedah amalan mantera dalam perawatan. Makalah ini meneliti amalan mantera dari sudut cara rawatan dan kaitannya menurut perspektif akidah Islam. Ikhtiar rawatan perlulah selari dengan kehendak Islam kerana akidah tauhid merupakan perkara asas yang perlu dipelihara daripada unsur syirik, khurafat dan tahyul. Oleh sebab kajian ini berbentuk kualitatif, kaedah pengumpulan data kepustakaan dan kajian lapangan digunakan untuk memperoleh data. Temu bual dan kaedah pemerhatian turut serta digunakan. Hasil kajian mendapati pengamal perawatan tradisional Melayu di Kedah kebanyakannya mempunyai perkaitan secara langsung dengan permintaan untuk mendapatkan bantuan dan pertolongan daripada makhluk ghaib seperti khadam, jin dan sebagainya. Pesakit disarankan menyelidiki dahulu kaedah rawatan yang digunakan supaya tidak terjebak dalam perawatan tradisional yang bercanggah dengan syariat Islam.Kata kunci: amalan mantera, rawatan tradisional Melayu, bomoh, akidah