Spiritualisme Dewa dan Simbolisme Dewa-Raja dalam Kesusasteraan Melayu Klasik: (Divine Spiritualism and Devaraja Symbolism in Malay Classical Literature) (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2017)
Perkembangan agama Hindu-Buddha di Nusantara pada abad ke-7 hingga abad ke-14 Masihi menampakkan penularan pengaruh Hinduisme-Buddhisme ke dalam dunia Melayu. Hal ini memberikan kesan, terutamanya terhadap nilai kebudayaan yang sekali gus mengubah pandangan semesta orang Melayu di Nusantara yang sebelumnya mengamalkan animisme dan agama nenek moyang. Makalah ini menganalisis simbolisme dewa-raja yang bukan hanya dijadikan kultus dalam masyarakat di Asia Tenggara, malah turut tercermin dalam karya kesusasteraan Melayu klasik. Pengumpulan data dibuat menggunakan sumber primer yang terbatas kepada lima teks sastera klasik Melayu seperti Hikayat Banjar, Hikayat Parang Puting, Hikayat Sang Boma, Hikayat Panji Semirang dan Hikayat Malim Deman. Pemilihan sampel kajian adalah neutral kerana dipilih mengikut genre yang berbeza, iaitu sastera sejarah, sastera panji, sastera saduran Hindu dan sastera transisi Islam. Hasil kajian memperlihatkan kepelbagaian cara kepengarangan digunakan untuk menonjolkan simbolisme dewa-raja yang menyerlahkan kedaulatan raja-raja MelayuKata kunci: spiritualisme dewa, simbolisme dewa-raja, sastera klasik, Hindu-Buddha, pandangan semesta, kedaulatan raja-raja Melayu