Simbol "Minyak" dalam Peribahasa Melayu: Analisis Makna dari Perspektif Linguistik Kognitif: (The Symbol of Minyak [Oil] in Malay Proverbs: An Analysis of the Meaning from the Perspective of Cognitive Linguistics) (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2017)
Makalah ini bertujuan menjelaskan makna leksis 'minyak' dari perspektif linguistik kognitif yang sering dijadikan simbol dalam peribahasa Melayu kerana berkait rapat dengan budaya Melayu dari segi kualiti dan kegunaan. Sebanyak 84 peribahasa berkaitan dengan 'minyak' dianalisis daripada subkorpus data peribahasa yang berpangkalan di www.malaycivilization.com/ yang diklasifikasikan mengikut kategori tertentu. Kajian mendapati masyarakat Melayu sangat kreatif memberikan makna 'minyak', bermula dari makna domain [cecair] sehingga kepada makna domain [status], [sikap], [perlakuan], [perasaan] dan [keadaan] yang berkembang sehingga membentuk makna yang bersifat ameliorasi (positif) dan pejorasi (negatif). Peluasan makna yang terhasil bukan sahaja membuktikan kekreatifan masyarakat Melayu dalam berbahasa, malah dapat mengupas kehalusan dan ketajaman pemikiran, serta akal budi orang Melayu ketika berbahasa, khususnya untuk memilih simbol yang tepat dengan situasi dan keadaan.Kata kunci: peribahasa, simbol, makna, linguistik kognitif, ameliorasi, pejorasi