Tapak Guar Kepah: Bukti Perkuburan Masyarakat Neolitik di dalam Timbunan Cangkerang Laut: (Guar Kepah: Evidence of Neolithic Burial in Shell Mound) (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2018)
Guar Kepah merupakan sebuah tapak arkeologi yang terletak di utara Semenanjung Malaysia. Kajian yang dijalankan sejak lebih dari 155 tahun dahulu menemukan bukti yang jelas tentang masyarakat neolitik yang hidup di pinggir pantai, serta beradaptasi dengan persekitaran marin dan sungai. Perubahan aras laut dan garis pantai jelas mempengaruhi masyarakat prasejarah di Guar Kepah dan corak penghunian di tapak tersebut. Ekskavasi terkini pada tahun 2017 terhadap timbunan cangkerang (shell-mound) di tapak B menemukan satu rangka manusia dalam keadaan in-situ yang berasosiasi dengan artifak dan ekofak yang menggambarkan istiadat pengebumian pada zaman neolitik. Penemuan rangka tersebut dan 41 rangka lain yang direkodkan sebelum ini menjadi bukti Guar Kepah sebagai perkuburan utama masyarakat neolitik yang tinggal di persisiran pantai di kawasan tersebut. Sehingga kini, Guar Kepah merupakan satu-satunya tapak dengan bukti pengebumian di dalam timbunan cangkerang di Malaysia.Kata kunci: Guar Kepah, neeolitik, pengkebumian, rangka manusia, timbunan cangkerang, isotop