(untitled) (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2022)
Pada penghujung abad ke-20, Malaysia pascakolonial, seperti bahagian lain di Asia Selatan dan Asia Tenggara penghasil teater mengkaji semula teater improvisasi tradisional bagi bahan yang boleh digunakan semula dalam drama moden. Pencarian teater asal usul dilakukan oleh pengarang berpendidikan bandar yang pada zaman lewat kolonial telah menghasilkan sastera dramatik berskrip yang dipengaruhi oleh model barat. Penghasil teater moden yang dilatih dalam genre tradisional telah bereksperimen dengan mengadaptasi bentuk drama tari Malaysia, mencipta contohnya mak yong untuk pentas proscenium moden menggunakan naratif barat, seperti karya Norzizi Zulkifli dan Zamzuriah Zahari atau bangsawan dalam karya Marlenny Deenerwan. Mod penerokaan kedua ialah "teater masyarakat" yang berkembang pesat di seluruh Asia Tenggara dari tahun 1970-an dan meminjam aspek gaya genre peribumi, tetapi mengambil isu sosial dan politik negara, mempertaruhkan penapisan seperti yang dilihat dalam karya Five Arts Center dan penulis drama Dinsman.