(untitled) (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2020)
Orang Laut Johor-Riau pernah memainkan peranan penting dalam era pembentukan kerajaan Melayu tradisional. Pendekatan kualitatif dengan reka bentuk analisis dokumen dan manuskrip telah digunakan untuk menjawab soalan kajian dengan memperoleh sumber utama seperti dokumen dan manuskrip. Kajian turut disokong oleh sumber kedua dalam bentuk buku, jurnal dan artikel. Hasil kajian menunjukkan bahawa Orang Laut Johor-Riau merupakan tiang kuasa kepada kekuatan dan kegemilangan empayar Srivijaya sehingga kepada kerajaan Melayu Melaka dan Johor-Riau. Walau bagaimanapun, perubahan politi ekoran perpecahan yang berlaku dalam kerajaan Johor-Riau pada akhir abad ke-17 telah menjejaskan hubungan timbal balik yang terjalin antara Orang Laut Johor-Riau dengan kerajaan Melayu tradisional. Kesimpulan daripada kajian menunjukkan bahawa perubahan politi yang berlaku telah meminggirkan Orang Laut Johor-Riau. Implikasi kajian menunjukkan bahawa perubahan politi yang berlaku seiring dengan perubahan peradaban ternyata memberikan kesan kepada masyarakat yang tidak bergerak seiring dengan perubahan tersebut. Kata kunci: Orang Laut Johor-Riau, Srivijaya, kerajaan Melayu tradisional