(untitled) (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2019)
Artikel ini meneliti faktor yang mencetuskan ketegangan hubungan antara orang Melayu dengan Cina selepas pemerintahan tentera Jepun di Tanah Melayu. Perjanjian Pangkor pada tahun 1874 mengubah landskap penjajahan British di Tanah Melayu. Imperialisme dan kolonialisme membawa kebanjiran imigran di Tanah Melayu dan kehilangan hak orang Melayu di tanah air sendiri. Pemerintahan tentera Jepun memberikan ruang kepada komunis melakukan kezaliman ketika melegitimasikan kuasa mereka. Prasangka yang berakar umbi diterjemahkan dalam bentuk konflik perkauman Melayu-Cina di Tanah Melayu. Orang Melayu yang dizalimi oleh penjajah mula memikirkan kelangsungan survival bangsa. Kajian menggunakan metodologi pendekatan sejarah, rekod kolonial dan wawancara informer tempatan. Ternyata, konflik perkauman Melayu-Cina membangkitkan semangat nasionalisme orang Melayu untuk menentang penjajah. Kata kunci: Perjanjian Pangkor, imperialisme dan kolonialisme, Jepun, pergaduhan Melayu-Cina, nasionalisme