(untitled) (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2019)
Artikel membincangkan sudut pandangan yang dikemukakan oleh penulis wanita pada zaman kolonial seperti Margaret Brooke (The Ranee of Sarawak) menerusi hasil tulisannya My Life in Sarawak (1913), Emily Innes menerusi karya The Chersonese With the Gilding Off (1885) dan Isabella Bird menerusi karya The Golden Chersonese and the Way Thither (1883). Ketiga-tiga karya ini ditulis semasa era pemerintahan British di Sarawak dan Tanah Melayu, sesuai dengan peranan Innes dan Bird sebagai isteri pegawai kolonial British di Tanah Melayu, serta Brooke sebagai isteri Raja Putih Sarawak. Sudut pandangan ketiga-tiga penulis terhadap nilai kehidupan Timur, orang Melayu dan ketamadunannya menampakkan perbezaan persepsi, ditambah pula dengan faktor latar belakang ekonomi dan status dalam masyarakat seperti yang dikemukakan oleh Sara Mills (2002). Kajian ini cuba membuktikan hasil penulisan para penulis tidak seragam (homogeneous) dan bersatu (unified) sesama mereka, malahan berselisih pendapat tentang beberapa perkara, terutamanya sudut pandangan mereka tentang polisi Kerajaan British di Tanah Melayu.Kata kunci: kolonial, Sarawak, ranee, Melayu, Sarah Mills