(untitled) (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2015)
Kajian ini bertujuan membandingkan filem Hikayat Merong Mahawangsa dengan teks sumbernya dari sudut unsur naratif, iaitu plot, watak, latar, gaya penulisan dan tema untuk melihat sejauh mana wujudnya persamaan dan perbezaan antara filem dengan karya tersebut, dan menganalisis serta menilai bentuk dan kaedah adaptasi yang telah digunakan oleh pengarah filem dan penulis skrip. Teori adaptasi oleh Desmond dan Hawkes telah digunakan dalam kajian ini. Kajian ini dilaksanakan melalui gemblengan kaedah kepustakaan, temu bual, analisis tekstual, dan pencarian maklumat dalam internet. Kajian ini mendapati bahawa penulis skrip dan pengarah filem telah menggunakan bentuk "adaptasi longgar", iaitu dengan mengubah atau mengolah semula sebahagian besar unsur yang terdapat dalam teks asal. Malah, terdapat perkara yang dibuang dan ditambah oleh penulis skrip dan pengarah filem. Semua ini dilakukan untuk disesuaikan dengan jalan cerita filem Hikayat Merong Mahawangsa yang umumnya memang menarik dan berkesan. Unsur logik telah mendominasi filem ini berbanding teks asal yang kaya dengan pelbagai unsur mitos dan legenda. Kepentingan kajian ini untuk memberikan kefahaman tentang kompleksiti dan dinamika pemikiran yang ada pada pengarah filem dan penulis skrip dalam melakukan adaptasi karya sastera ke filem dalam usaha menyerlahkan kebolehan industri filem Melayu. Kata kunci: adaptasi, filem, sastera sejarah, Hikayat Merong Mahawangsa, unsur naratif