(untitled) (Melayu:Jurnal Antarabangsa Dunia Melayu, 2016)
Makalah ini membincangkan peranan bahasa Melayu dalam pendidikan Sains, Teknologi, Kejuruteraan dan Matematik (Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM)). Tinjauan dibuat secara sepintas lalu terhadap pembangunan STEM di rantau Melayu, serta kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa yang menjadi jati diri dan membangunkan peradaban Melayu yang amat bernilai dalam acuan atau tasawur Islam. Makalah ini turut melihat sejauh manakah keupayaan bahasa Melayu membangunkan korpus ilmu STEM dan pengertian sains yang menjadi teras utama dalam pembangunan STEM. Ternyata, bahasa Melayu bukan sekadar mampu digunakan dalam pendidikan STEM, malah penggunaan bahasa Melayu dalam pendidikan STEM akan memastikan sahsiah, keperibadian, jati diri dan nilai Melayu dipupuk dan dibangunkan seiring dengan pembangunan STEM, walaupun STEM yang difahami dalam peradaban Barat bersifat sekular, serta terpisah daripada sistem nilai budaya dan agama. Kata kunci: bahasa Melayu, pendidikan STEM, jati diri, nilai Islam