Puteri Gunung Ledang dalam Media Terkenal: Kewanitaan, Sifat Feminin dan Gender dalam Puteri Gunung Ledang (2004) dan Magika (2010) (Malay Literature, 2023)
Kertas kerja ini mengkaji dua buah filem terbaharu tentang legenda Puteri Gunung Ledang untuk menganalisis penceritaannya tentang representasi kontemporari tokoh mitos itu. Dengan itu, kajian ini akan memberikan tumpuan terhadap perkembangan idea kewanitaan, sifat feminin dan gender yang melambangkan Puteri Gunung Ledang dalam media kontemporari. Kisah Puteri Gunung Ledang dalam filem abad ke-21 akan dikaji menggunakan pendekatan feminis pascastrukturalis terutamanya berpandukan teori Adaptasi dan Pemakaian oleh Julie Sanders. Puteri Gunung Ledang ialah salah satu cerita yang paling popular dalam budaya Melayu dan termasuk dalam Sulalatus Salatin, sebuah teks yang mengetengahkan beberapa peristiwa sejarah terpenting semasa Kesultanan Melaka. Hari ini, Puteri Gunung Ledang telah ditulis semula untuk fiksyen kanak-kanak dan remaja dan diadaptasi dalam media lain seperti filem dan drama. Walau bagaimanapun, penggambaran dan perwatakan tersebut telah berkembang, bukan sahaja dalam versi bercetak, tetapi juga dalam bentuk budaya popular lain seperti filem.Teks penuh: PDF