Roman Medan: Dunia dan Konteks Sosiopolitik sebuah Korpus Sastera Popular di Sumatera, 1930an-1960an: (Roman Medan: The Nature and Socio-political Context of a Corpus in Sumatran Popular Literature 1930s-1960s) (Malay Literature, 2019)
Roman Medan adalah nama yang diberikan untuk satu korpus besar sastera popular berbahasa Indonesia yang kebanyakan terbit di Medan, bandar terpenting di bagian utara Pulau Sumatera sejak tahun 1930-an, dekad-dekad akhir Zaman Koolonial. Korpus ini bertahan selama sekitar 4 dekad sebelum menghilang di akhir 1960-an. Istilah lain yang diberikan kepadanya adalah roman Sumatera, sementara sarjana Belanda R. Roolvink menyebutnya roman pitjisan yang mengesankan pandangan yang agak meremehkan. Rencana ini mendedahkan lingkup dunia daripada roman Medan dan konteks sosiopolitik dan kesejarahannya, khasnya yang terkait dengan politik budaya di Indonesia di akhir zaman penjajahan Belanda. Dengan begitu. diharapkan pembaca mendapat gambaran yang jelas mengenai kedudukan korpus ini secara tekstual dan sosiologi dalam sejarah kesusasteraan Indonesia moden.Kata kunci: roman Medan, roman Sumatera, roman pitjisan, sastera popular, sejarah sastera, politik budaya, kolonialisme, Hindia Belanda, kesusasteraan Indonesia moden