Koleksi Manuskrip Melaka di London dengan Tumpuan Khusus terhadap Adat Raja-raja Melayu: (Collection of Manuscripts From Malacca Kept in London with Special Emphasis on Adat Raja-Raja Melayu) (Malay Literature, 2018)
Kedudukan sebenar manuskrip yang berasal usul dari negeri Melaka masih lagi menjadi tanda tanya. Manuskrip tersebut masih belum tersusun dalam sebuah senarai yang sepatutnya, dan sebelum masih kabur dalam pengetahuan masyarakat. Manuskrip bagi karya-karya besar yang berhubungan dengan sejarah Kesultanan Melaka kebanyakannya ditemui di negeri-negeri yang lain, terutamanya di London dan Leiden. Kegemilangan Kesultanan Melayu Melaka pada abad ke-15 yang lalu seolah-olah tidak meninggalkan impak yang besar kepada sejarah penulisan manuskrip Melayu. Keadaan ini menimbulkan kelompangan dalam sejarah persuratan Melaka yang sepatutnya menjadi lokasi terawal pembentukan tradisi penulisan manuskrip Melayu. Makalah akan membicarakan semula persoalan ini dengan membuat penelitian awal terhadap koleksi manuskrip Melaka yang kini tersimpan di London dengan memberikan tumpuan khusus terhadap manuskrip Adat Raja-raja Melayu.Kata kunci: Adat Raja-raja Melayu, manuskrip Melayu, Kesultanan Melaka, London, Leiden