Unsur Konflik dalam Novel Nenek Karya Razali Endun: (Conflict Elements in Nenek Novel by Razali Endun) (Malay Literature, 2018)
Makalah ini membicarakan konflik yang terdapat dalam novel Nenek. Novel ini memenangi Hadiah Sastera Perdana Malaysia pada tahun 2014. Kemenangan novel Nenek mencetuskan kontroversi kerana ada pihak yang tidak bersetuju novel tersebut diangkat sebagai pemenang. Objektif kajian ini adalah untuk mengklasifikasi dan menganalisis unsur konflik yang terdapat dalam novel Nenek dari perspektif humanistik Abraham Maslow. Novel ini memaparkan kisah manusia yang sering bertelagah dan berada dalam situasi dilema dan tidak dapat membuat keputusan yang tepat bagi menyelesaikan masalah. Mereka berhadapan dengan konflik untuk meleraikan masalah yang membelenggu hidup mereka. Konflik yang berlaku kepada watak-watak akhirnya dapat ditangani oleh mereka dengan bijak. Daripada penelitian, novel Nenek menyentuh beberapa aspek konflik seperti konflik individu, politik, ekonomi dan keluarga. Kajian mendapati Razali Endun berjaya memberikan gambaran tentang masyarakat kontemporari berdasarkan paparan konflik semasa dalam novelnya.Kata kunci: Nenek, Hadiah Sastera Perdana 2014, konflik, humanistik Maslow