Sejarah, Ingatan dan Kenangan: Penerokaan Memori Budaya dalam Tradisi Historiografi Kepenyairan Melayu: (History, Memory and Remembering: An Exploration of Cultural Memory in the Historiographical Tradition of Malay Poetry) (Malay Literature, 2017)
Makalah ini membicarakan tentang kepenyairan Melayu khususnya terhadap syair-syair Riau yang dijeniskan sebagai syair sejarah. Ia memberi tumpuan kepada Syair Kisah Engku Puteri dan Syair Sultan Mahmud di Lingga yang masing-masing melibatkan dua tokoh istana Riau, iaitu Engku Puteri Raja Hamidah dan Sultan Mahmud Muzaffar Syah. Kisah tentang kedua-dua tokoh ini juga disebut dalam teks historiografi Tuhfat al-Nafis. Secara umumnya, syair sejarah mengisahkan peristiwa tentang peperangan, pelayaran, kematian, perkahwinan yang naratifnya berkaitan dengan tokoh tertentu dalam sejarah dengan tujuan agar peristiwa tersebut dapat dirakam. Dengan menggunakan konsep memori budaya untuk meneroka hubungan antara syair sejarah dan ingatan, makalah ini menunjukkan bahawa pengarang kedua-dua syair tersebut menggunakan ingatan peribadi dalam karya mereka. Hal ini merupakan suatu usaha untuk memelihara dan menyimpan kenangan peribadi yang kemudiannya menghasilkan sebuah kenangan kolektif lalu membentuk pandangan khalayak terhadap fragmen sejarah masa lalu yang tidak terungkap dalam naratif Tuhfat al-Nafis.Kata Kunci: Syair sejarah, kenangan peribadi, kenangan kolektif, memori budaya