Psikogeografi Kuala Lumpur dalam Puisi Nasurry Ibrahim: (Psychogeography of Kuala Lumpur in Nassury Ibrahim's Selected Poems) (Malay Literature, 2017)
Hubungan erat antara sebuah masyarakat dengan tempat menjadi sumber inspirasi untuk pengkarya sastera menghasilkan karya. Dalam antologi Ruang Kota, Nassury Ibrahim memberi tumpuan terhadap Kuala Lumpur sebagai lokasi yang menyerlahkan dirinya sebagai pengkaji kendiri dan masyarakat sekeliling. Dengan menggunakan psikogeografi sebagai lensa kritikan, makalah ini mengkaji bagaimana Kuala Lumpur memberikan kesan terhadap keadaan mental dan tingkah laku masyarakat yang tinggal di kota raya ini. Puisi Nassury memaparkan pelbagai aspek dalam kehidupan termasuklah kemiskinan, pencemaran dan kemanusiaan. Selain pengalaman beliau, Nassury telah menggunakan landskap kota tersebut untuk menitipkan perspektif dan perasaannya terhadap Kuala Lumpur. Kuala Lumpur digambarkan sebagai sebuah kota yang telah membangun secara material, akan tetapi sifat kebaikan dan belas kasihan penduduknya telah berkurangan dengan begitu ketara sekali. Puisi Nassury menunjukkan kesempitan hidup dan kualiti kehidupan yang rendah akibat kelemahan perancangan bandar yang memberikan kesan buruk kepada penduduk bandar kosmopolitan ini.Kata kunci: psikogeografi, kemiskinan bandar, Kuala Lumpur