Prinsip Kesatuan dalam "1400" Noordin Hassan: (Principles of Unity in Noordin Hassan's "1400") (Malay Literature, 2017)
Tanggungjawab manusia termasuklah terhadap dirinya dan orang di sekelilingnya, komunitinya dan juga persekitarannya. Makalah ini mengenal pasti tanggungjawab ini berdasarkan Prinsip Kesatuan al-Faruqi untuk menentukan elemen Islam melalui keputusan dan tindakan watak utamanya dalam drama "1400" oleh Noordin Hassan. Dollah. Dengan niat atau secara sengaja Dolah mengambil keputusan dan bertindak berdasarkan kelemahannya termasuklah cemburu dan tamak. Namun, pada akhirnya watak ini sedar akan kesilapannya dan keluar daripada kejahatan kepada kebaikan yang menandakan perubahan  seperti kisah hijrah Rasulullah SAW. Dalam "1400" Noordin Hassan menyampaikan pesanan bahawa Islam sebagai satu tanggungjawab dan tugas kepada setiap Muslim dalam usaha mencari kebijaksanaan untuk diri sendiri dan juga Muslim yang lain menerusi teater.Kata kunci: prinsip kesatuan, tanggungjawab, 1400, al-Faruqi, Noordin Hassan