(untitled) (Malay Literature, 2024)
Pembangunan Nusantara oleh kerajaan Indonesia sebagai ibu negara (IKN) seterusnya telah memberikan perhatian kepada aktiviti ekstraktif yang meluas di sepanjang Pantai Timur Kalimantan di Provinsi Kalimantan Timur. Terdapat empat puluh dua kematian dalam tempoh dua belas tahun yang lalu kerana kewujudan komuniti yang tinggal berdekatan dengan kawasan perlombongan arang batu yang terbiar di kawasan yang terlibat. Kajian ini meneliti kemunculan ekonomi yang tertumpu pada aktiviti ekstraktif sumber semula jadi di Pantai Timur Kalimantan pada abad ke-19, seperti yang didokumentasikan oleh Joseph Conrad, seorang pengarang Inggeris dari era Victoria. Analisis data dijalankan dengan menggunakan metodologi sejarah alam sekitar. Penyelidik menggunakan pendekatan Historisisme Baru untuk memadankan data yang diambil daripada teks sastera dengan dokumen sejarah, sekali gus menghasilkan pemahaman menyeluruh tentang perubahan dalam persekitaran pada akhir abad ke-19. Dapatan kajian ini menunjukkan bahawa peralihan dalam aktiviti ekonomi yang berlaku dalam tempoh masa tersebut adalah didorong oleh peralihan daripada perdagangan hasil hutan kepada perlombongan arang batu dan emas. Peralihan dalam aktiviti ekonomi hasil daripada permintaan pasaran global telah memberikan kesan yang besar terhadap perubahan alam sekitar di rantau ini, terutamanya di sepanjang Pantai Timur Kalimantan dan kesan ini berterusan sehingga kini. Teks penuh: PDF