(untitled) (Malay Literature, 2024)
Syair merupakan puisi Melayu tradisional yang dipercayai diadaptasi daripada tamadun Parsi atau Arab, telah menjadi seni persembahan yang popular di Alam Melayu, termasuk di Singapura. Syair telah berkembang sejak pertama kali diperkenalkan ke Kepulauan Melayu dengan kedatangan Islam, dan perkara yang membentuk syair pada hari ini ialah kemuncak struktur bahasa, estetika dan kedalaman wawasan pengarang sebagai bentuk seni kreatif masyarakat Melayu. Walaupun pernah menjadi lazim dalam kalangan orang Melayu sehingga tahun 1970-an, populariti syair telah menurun dengan ketara dengan kemunculan puisi moden dan prosa bercetak dan bentuk hiburan moden, antara lain, tetapi masih biasa dalam kalangan orang Melayu bandar dan kontemporari di Singapura. Berdasarkan data yang dikumpul daripada projek penyelidikan (2018 hingga 2020) di Singapura, hasil kajian ini menunjukkan bahawa syair dalam bentuk teks dan manuskrip hikayat yang jarang ditemui masih disimpan sebagai koleksi peribadi dan pusaka keluarga, walaupun jumlahnya semakin berkurangan, tetapi seni bacaan syair semakin terhakis jika tidak kerana individu yang menganggap pemeliharaan teks syair dan seni bacaan syair sebagai tanggungjawab mereka yang mulia, sama seperti memulihara ingatan sosial dan kebijaksanaan kolektif orang Melayu. Teks penuh: PDF