(untitled) (Malay Literature, 2024)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis aspek ketokohan Mat Salleh sebagai tokoh perpaduan Sabah dan mengangkat nilai Islam yang dibawa dalam perjuangan Mat Salleh dalam novel sejarah, Tibabar: Benteng Terakhir Panglima Mat Salleh (2013) karya Roziah Adama. Kajian ini dijalankan berdasarkan sorotan literatur yang mendapati bahawa wujud perubahan persepsi masyarakat terhadap perjuangan Datu Paduka Mat Salleh jika diteliti sebelum dan sesudah Sabah mencapai kemerdekaan melalui pembentukan Malaysia. Lantaran itu, pemaknaan baharu watak Mat Salleh sebagai tokoh pembebasan Sabah dalam novel ini wajar diberikan perhatian oleh pengkaji sejarah khususnya dalam melihat dimensi perubahan pemikiran masyarakat yang tidak lagi menganggap Mat Salleh sebagai pemberontak. Sebagai salah satu daripada bentuk karya sastera, setiap novel yang baik mengandungi elemen politik dan sejarah yang disepadukan melalui penceritaan yang memberikan pengetahuan baru, keseronokan dan menyembunyikan idealisme pengarang terhadap sesuatu isu yang diketengahkan dalam karya. Maka, kajian ini memanfaatkan gagasan teori Historisisme Baru yang dikemukakan oleh Stephen Greenblatt (1988) sebagai kerangka analisis. Dapatan kajian menunjukkan bahawa usaha pemaknaan baharu dilakukan secara sedar dalam karya ini demi mengangkat Panglima Mat Salleh sebagai wira serta menolak wacana kolonial yang menyifatkan Mat Salleh sebagai penjenayah atau pemberontak. Dapatan kajian ini turut menunjukkan bahawa Mat Salleh merupakan tokoh yang menyatupadukan masyarakat Sabah serta membawa agama Islam sebagai dasar perjuangannya. Teks penuh: PDF