(untitled) (Malay Literature, 2019)
Elemen keagamaan merupakan aspek budaya yang sering menimbulkan masalah dalam terjemahan. Hal ini sedemikian kerana elemen keagamaan yang tertentu lazimnya hanya benar-benar dapat difahami oleh masyarakat yang mengamalkan ajaran agama tersebut. Jika elemen keagamaan tersebut ingin disampaikan kepada kumpulan pembaca yang lain yang mempunyai kepercayaan yang berlainan dan menggunakan bahasa yang berlainan, penterjemah perlu mencari mekanisme yang sesuai untuk menyampaikan maksud elemen keagamaan tersebut. Dengan mengambil kira hal ini, kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti cara elemen ritual Islam yang terkandung dalam novel Rimba Harapan diterjemahkan ke dalam bahasa Perancis. Untuk menjalankan kajian ini, pertama sekali elemen ritual Islam dalam novel ini dikenal pasti. Kemudian, setiap ritual Islam yang dikenal pasti ini dicari padanannya dalam teks terjemahan bahasa Perancis. Seterusnya, data yang dikutip yang terdiri daripada pasangan perkataan bahasa Melayu-bahasa Perancis dianalisis dengan menggunakan kerangka prosedur terjemahan yang dicadangkan oleh Franco Aixelá (1996). Berdasarkan analisis yang dilakukan, terdapat 31 elemen ritual Islam dalam novel bahasa Melayu. Analisis terhadap pasangan perkataan bahasa Melayu-bahasa Perancis menunjukkan bahawa penterjemah menggunakan kedua-dua prosedur pengekalan dan penggantian dalam proses terjemahan. Melalui penggunaan kedua-dua prosedur ini, dapat disimpulkan bahawa penterjemah bukan sahaja cuba untuk mengekalkan keaslian teks sumber, iaitu melalui penggunaan prosedur pengekalan tetapi juga cuba untuk memastikan pembaca sasaran dapat memahami teks terjemahan dengan baik, iaitu melalui penggunaan prosedur penggantian. Kata kunci: Elemen budaya, ritual keagamaan, Islam, prosedur terjemahan, kesusasteraan Melayu