(untitled) (Malay Literature, 2019)
Artikel ini memfokuskan isu hubungan luar kesusasteraan Melayu modern pada awal abad ke-20. Artikel ini memanfaatkan kaedah kesusasteraan bandingan dalam penelitian terhadap tiga novel terkenal penulis Melayu, Hamzah Hussin di antara tahun 1951 dan 1956. Artikel ini bertujuan untuk menjejaki kemungkinan hubungan dengan novel terkenal trilogi The House of Earth (1931-1935) oleh penulis Amerika dan pemenang hadiah nobel, iaitu Pearl S. Buck. Daripada analisis menunjukkan terdapat kaitan antara novel-novel Hamzah Hussin dan Pearl S. Buck tentang isu yang diutarakan dan jalan cerita. Novel kedua-dua penulis ini berkongsi tumpuan imej yang sama, iaitu rumah atau kediaman yang menyediakan asas pembangunan plot. Selain itu, watak wanita dalam novel mereka didapati berkongsi permasalahan yang sama. Diharapkan artikel ini mengundang kajian lanjutan pada masa akan datang terhadap pengaruh oksidental dalam karya penulis dan kesusasteraan Melayu. Kata kunci: Kesusasteraan Melayu, prosa Amerika, novel Hamzah Hussin, Pearl S. Buck, hubungan persuratan, pengaruh oksidental