(untitled) (Malay Literature, 2018)
Kajian ini bertitik tolak daripada amalan masyarakat Melayu di Sarawak yang menjadikan dikir al-Burdah antara acara yang dipersembahkan dalam majlis perkahwinan. Kajian ini meneliti secara khusus seni kata lagu dikir al-Burdah yang berkaitan dengan perkahwinan. Objektif kajian ini, mengenal pasti mesej yang terkandung dalam seni kata lagu dikir al-Burdah berkaitan perkahwinan, dan seterusnya menilai kesejajaran mesej tersebut dengan ajaran Islam. Kajian ini menggunakan pendekatan analisis teks, dengan menjadikan lima seni kata lagu dikir al-Burdah yang diperoleh daripada Pertubuhan An-Nur, Kampung Melango Baru, Daerah Saratok, Sarawak, sebagai teks. Analisis mendapati bahawa kesemua seni kata lagu dikir al-Burdah yang dikaji mengutarakan mesej tentang kerukunan rumah tangga, yang didapati sejajar dengan ajaran Islam seperti yang terkandung dalam al-Quran dan Hadis. Kata kunci: dikir al-Burdah; Pertubuhan An-Nur, Kampung Melango Baru; majlis perkahwinan; mesej; Islam