(untitled) (Malay Literature, 2018)
Makalah ini memfokuskan penelitian terhadap sejumlah puisi Abizai Abi dalam kumpulan puisi perseorangan yang berjudul Sinar Benar.Abizai merupakan seorang penyair yang sangat produktif dalam menghasilkan puisi yang baik, indah dan bermakna. Namun begitu, tidak banyak kajian yang mendalam dilakukan terhadapnya. Kajian ini cuba menelusuri sejumlah puisi terpilih dari antologi puisinya berjudul Sinar Benar dari perspektif Teori Takmilah. Sesuai dengan kedudukannya sebagai penyair yang penting khususnya di Sarawak dan secara amnya di Malaysia, Abizai tampil dengan citra kerohanian daripada kerangka pemikirannya yang berlandaskan "hubungan manusia dengan Allah" secara konsisten. Kerangka pemikiran tersebut melampaui isu ketakwaan dan ketaatan manusia kepada Allah Azzawajjalla. Hal ini amat bertepatan dengan kecenderungan Teori Takmilah. Penelitian ini mendapati keindahan puisi Abizai Abi terpamer dari sudut bahasa yang diungkapkan dengan begitu halus, bermakna dan berkesan. Puisi tersebut juga menggambarkan hubungan baik sesama insan dan dengan alam sebagai landasan menjalin hubungan dengan Yang Maha Pencipta. Pemikiran Abizai Abi dititipkan melalui diksi perlambangan yang menyerlahkan makna "ketaatan" dan "kekerdilan diri". Beliau cuba menyingkap kejadian alam dan menelusurinya dengan mata hati untuk menghubungkannya dengan kebesaran dan kekuasaan Allah SWT sebagai pemilik segala-galanya. Kata kunci: Abizai Abi, puisi, Sinar Benar, teori takmilah