(untitled) (Malay Literature, 2017)
Naskhah yang dikaji dalam artikel ini bertajuk Cetra Empat Orang Fakir dan tersimpan di National Library of Singapore. Manuskrip unik yang ditandai manuskrip Q 11.4A/27, menunjukkan tarikh pengenalan tersebut perlu pertimbangan semula. Manuskrip ini bertarikh tahun 1846, dan penterjemah mendakwa karya asalnya ialah karya sastera Parsi. Namun, karya sastera sebegini tidak terdapat dalam Sastera Parsi. Sebaliknya, Cetra Empat Orang Fakir jelas merupakan terjemahan Bagh-o-bahar (’Taman dan Musim Bunga’, 1802) oleh Mir Amman, penulis Urdu yang unggul. Oleh itu, Cetra Empat Orang Fakir ialah terjemahan pertama Roman Urdu dalam bahasa Melayu. Artikel ini mengkaji maklumat tentang penterjemah karya Bagh-o-bahar, seorang Jawi Peranakan bernama Mahmud bin Sayid Mu’alim, dan persekitaran sosiobudayanya. Makalah ini juga memberikan maklumat kepada pembaca tentang kandungan Cetra dan membincangkan strategi penterjemahan Mahmud, serta kombinasi ciri lama dan baharu yang ada dalam karyanya. Dapatan artikel ini mungkin juga dapat diaplikasikan dalam kajian naskhah sastera India Islam gelombang pertama yang lain, yang masih kurang mendapat perhatian sarjana. Kata kunci: India zaman Islam, Sastera Melayu Tradisional, Parsi, Urdu, Mir Amman, Bagh-o-bahar, Cetra Empat Orang Fakir, Jawi Peranakan, Mahmud bin Sayid Mu’alim, strategi penterjemahan