(untitled) (Malay Literature, 2017)
Iltizam ialah sebuah antologi puisi karya Zubir Osman yang dihasilkan pada tahun 2015 dalam usahanya untuk menyampaikan puisi-puisi berunsurkan dakwah dan pemaparan kearifan tempatan, khususnya dalam kalangan suku kaum Bajau di Sabah. Makalah ini memberikan tumpuan terhadap 59 buah puisi pilihan dalam antologi puisi Iltizam (2015), yang mengandungi unsur dakwah dan kearifan tempatan. Perbincangan makalah ini secara langsung memberikan tumpuan terhadap unsur dakwah yang dipaparkan dan dikaitkan dengan budaya, cara hidup dan keperibadian suku kaum Bajau. Pendekatan Dakwah merupakan prinsip yang terkandung dalam Teori Pengkaedahan Melayu dipilih untuk menelusuri aspek dakwah manakala Pendekatan Gunaan diguna pakai untuk meneliti unsur-unsur kearifan tempatan yang memperlihatkan warisan dan identiti masyarakat Bajau di Sabah. Analisis terhadap puisi pilihan Iltizam (2015) mendapati bahawa puisi berunsurkan Islam bukan hanya melibatkan daya imaginasi dan kreativiti pengarang malah merupakan wadah penyampai yang berkesan kepada masyarakat. Kesimpulannya, Iltizam (2015) mengetengahkan unsur dakwah dan kearifan tempatan orang Bajau melalui bait-bait puisi sebagai manifestasi pandangan hidup dan kepercayaan masyarakat Bajau sendiri. Kata/frasa kunci: Suku kaum Bajau, Iltizam, puisi berunsurkan dakwah, kearifan tempatan, pendekatan dakwah, Teori Pengkaedahan Melayu