(untitled) (Malay Literature, 2017)
Makalah ini membincangkan teks manuskrip cerita panji Melayu yang didokumentasikan di Pusat Dokumentasi Melayu, Dewan Bahasa dan Pustaka, Kuala Lumpur yang berjudul Hikayat Kelana Sita Kembara, nombor kelas MS46. Sehingga kini, tiada lagi kajian manuskrip atau kritikan yang dilakukan bagi menilai naskhah cerita panji Melayu Hikayat Kelana Sita Kembara. Melalui kaedah transliterasi teks dan analisis kandungan, maka ciri-ciri Panji Melayu dapat dicerakinkan dengan mengambil kira tiga dasar pembahagian antara cerita panji Jawa dengan cerita panji Melayu, iaitu pembahagian sedia ada, penggunaan bahasa dan unsur tempatan. Berdasarkan kaedah penyelidikan yang telah dinyatakan maka penulisan makalah ini bermatlamat untuk meneliti, mengenal pasti dan membincangkan ciri-ciri Panji Melayu yang terkandung dalam teks Hikayat Kelana Sita Kembara dengan cerita panji Melayu yang lain, iaitu Hikayat Misa Taman Jayeng Kesuma dan Hikayat Chakel Waneng Pati. Selanjutnya membuka ruang perbincangan tentang cerita panji Melayu Hikayat Kelana Sita Kembara dalam kajian kesusasteraan Melayu. Kata kunci: cerita Panji, cerita panji Melayu, Hikayat Kelana Sita Kembara, ciri panji Melayu, penggunaan bahasa, unsur tempatan