Penghakiman Hibah di Mahkamah Syariah: Tinjauan terhadap Kes-kes yang Diputuskan dalam Jurnal Undang-Undang Terpilih Tahun 2014 hingga 2019 (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2023)
Hibah merupakan satu bentuk instrumen harta yang dianjurkan oleh Islam dalam konteks pembahagian harta dalam kalangan orang Islam. Hibah ialah pemberian harta secara sukarela kepada seseorang yang lain sama ada waris atau bukan waris yang berkuat kuasa semasa hidup. Dari segi praktisnya di Malaysia, terdapat beberapa perkara berbangkit berkaitan dengan pelaksanaan hibah khususnya dari aspek rukun hibah yang memerlukan khidmat mahkamah syariah untuk menyelesaikannya. mahkamah syariah sebagai institusi keadilan dalam hal ehwal orang Islam berperanan untuk mengendalikan dan memutuskan kes-kes hibah. Kajian ini meneliti isu-isu berbangkit yang telah dibicarakan dan diputuskan oleh hakim mahkamah syariah menerusi laporan jurnal undang-undang terpilih di Malaysia dari tahun 2014–2019. Penelitian ini menggunakan kajian kepustakaan dengan merujuk kes-kes hibah dalam jurnal undang-undang terpilih dan dianalisis dengan metode analisis kandungan bertema. Oleh itu, berdasarkan penelitian yang dilakukan didapati bahawa persoalan berkaitan dengan rukun-rukun hibah menjadi isu utama yang diputuskan oleh Hakim Syarie. Antaranya termasuklah pengesahan hibah sama ada hibah yang dilakukan memenuhi rukun-rukun hibah ataupun tidak.Kata kunci: Harta, hibah, kes hibah, hal ehwal orang Islam, mahkamah syariah, MalaysiaTeks penuh: PDF