Keruntuhan Institusi Kekeluargaan dan Perzinaan Remaja Muslim di Malaysia (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2022)
Institusi kekeluargaan ialah persekitaran utama yang mencorakkan kehidupan seseorang remaja. Tanpa pemantauan dan didikan yang betul daripada ibu bapa dan keluarga, remaja terdedah kepada perbuatan yang boleh meruntuhkan sahsiah, seperti terlibat dalam aktiviti perzinaan. Oleh sebab itu, kajian ini dilakukan untuk memerihalkan faktor keluarga yang menyumbang kepada perzinaan remaja Muslim di Malaysia. Dengan menggunakan kaedah kualitatif, responden kajian yang terdiri daripada 12 peserta kajian telah ditemu bual. Penyelidik telah menggunakan kaedah temu bual separa berstruktur yang melibatkan fleksibiliti temu bual dengan soalan terbuka. Data yang diperoleh daripada hasil temu bual kemudiannya dianalisis untuk mendapatkan hasil kajian. Hasil penyelidikan ini mendapati bahawa terdapat beberapa faktor keluarga yang menyumbang kepada perzinaan remaja. Faktor ini ialah perceraian ibu bapa, kegagalan komunikasi antara ibu bapa dengan anak, pengongkongan yang keterlaluan, ketiadaan didikan agama, keluarga yang berzina, pengambilan dadah dan yang paling serius ialah pengeksploitasian remaja untuk pelacuran oleh keluarga sendiri. Dapatan ini juga menunjukkan bahawa asas pembentukan institusi kekeluargaan Islam di negara ini perlu diteliti semula dan dipantau dengan sebaik-baiknya agar mampu menyediakan persekitaran yang selamat kepada remaja, seterusnya menghindari perlakuan zina.Kata kunci: Sahsiah, faktor keluarga, keruntuhan institusi kekeluargaan, remaja, Muslim, perzinaanTeks penuh: PDF