Kepentingan Memahami Fakta Kes dalam Prosiding Kehakiman: Analisis dari Perspektif Kehakiman Islam (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2022)
Kepentingan memahami fakta (fiqh al-waqi’) telah banyak dibincangkan oleh sarjana perundangan Islam dalam kajian mereka mengenai teori perundangan Islam. Dalam ruang lingkup teori perundangan Islam, pemahaman fakta telah diterima sebagai komponen penting bagi amalan ijtihad dan diiktiraf sebagai justifikasi yang sah untuk pembaharuan ijtihad. Bertitik tolak daripada pernyataan di atas, namun dalam konteks yang berbeza, makalah ini membincangkan konsep dakwaan (al-da’wa) dan kepentingan memahami fakta kes dalam prosiding Kehakiman Islam. Kajian perpustakaan bersifat doktrin ini membuktikan bahawa, dalam prosiding kehakiman Islam, pemahaman tentang fakta kes adalah sangat mustahak. Kegagalan dan kelalaian untuk memahami fakta kes akan mempengaruhi ketepatan sesuatu keputusan kehakiman dan boleh membawa kepada ketidakadilan. Selanjutnya, makalah ini menegaskan bahawa jenis fakta yang perlu diambil kira dan difahami oleh hakim perbicaraan tidak terhad pada fakta langsung kes, malah keadaan dan realiti semasa kehidupan masyarakat juga perlu diambil kira. Akhirnya, makalah itu menegaskan bahawa keperluan untuk memahami fakta kes memerlukan usaha ijtihad yang mesti dijalankan oleh semua hakim tanpa mengira status mereka sebagai mujtahid atau muqallid.1Kata kunci: Memahami fakta, Prosiding Kehakiman Islam, fakta kes, al-da’wa, ijtihad kehakiman, hakimTeks penuh: PDF