Impak Pandemik COVID-19 Terhadap Penyeragaman dan Penyelarasan Fatwa di Malaysia: (The Impact of the COVID-19 Pandemic on the Standardization and Coordination of Fatwas in Malaysia) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2021)
Pandemik COVID-19 telah mewujudkan landskap dan norma baharu dalam kehidupan masyarakat Malaysia, termasuk yang berkaitan dengan amalan keagamaan orang Islam. Pandemik ini melibatkan penangguhan pelaksanaan solat Jumaat, solat berjemaah di masjid serta surau seluruh Malaysia serta hukum syarak yang lain. Keputusan ini selaras dengan pandangan hukum yang diputuskan oleh Jawatankuasa Muzakarah Khas Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia (Jawatankuasa Muzakarah MKI) yang diurusetiakan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia yang kemudiannya difatwakan pada peringkat negeri. Carta alir pengeluaran fatwa ini membuka dimensi baharu kepada penyeragaman dan penyelarasan fatwa di Malaysia terhadap keputusan Jawatankuasa Muzakarah MKI yang mempunyai kepentingan nasional. Sedangkan selama ini terdapat kekangan yang menyebabkan fatwa sukar untuk diseragamkan dan diselaraskan atas kapasiti fatwa ialah hak eksklusif negeri. Kajian ini dijalankan untuk menjawab persoalan adakah benar fatwa itu sukar untuk diselaraskan di Malaysia sedangkan undang-undang negeri memperuntukkan bahawa penyelarasan boleh berlaku melalui Jawatankuasa Muzakarah MKI dan isu yang melibatkan kepentingan nasional. Kajian berbentuk kualitatif ini menggunakan kaedah analisis kandungan dengan merujuk peruntukan undang-undang yang membolehkan penyelarasan dan penyeragaman berlaku. Kajian mendapati bahawa penyeragaman dan penyelarasan fatwa bukanlah suatu yang sukar dilaksanakan. Hukum Syarak berhubung dengan COVID-19 telah mencetuskan impak besar dan menjadi penanda aras kepada usaha penyelarasan dan penyeragaman fatwa di Malaysia.Kata Kunci: COVID-19, penyeragaman dan penyelarasan fatwa, Jawatankuasa Muzakarah MKI, kepentingan nasional