Pengurusan Perkahwinan Masyarakat Rohingya di Malaysia Menurut Perspektif Undang-Undang dan Syariah: (Management of Marriage within the Rohingya Community in Malaysia from the Perspectives of Law and Sharia) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2020)
Kekurangan kerangka dasar dan peraturan bagi mengurus tadbir dan mengiktiraf insitusi perkahwinan khususnya dalam kalangan pelarian Rohingya di Malaysia menimbulkan pelbagai kesan perundangan dan sosial, ketidakpatuhan hukum syariah dan kesulitan dalam proses penempatan semula pelarian ke negara ketiga. Kajian ini bertujuan membincangkan isu dan permasalahan ini serta kesannya dari sudut undang-undang sivil dan syariah terhadap masyarakat Rohingya di Malaysia. Kajian ini menggunakan metodologi kualitatif melalui kaedah kajian kepustakaan dan temu bual separa berstruktur terhadap beberapa responden kajian yang dipilih secara bertujuan daripada Jabatan Agama Islam Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Negeri Sembilan. Negeri-negeri ini dipilih berdasarkan persekitaran sosioekonomi dan peluang pekerjaan yang lebih baik sekali gus menjadi tumpuan pendatang asing dan pelarian dari pelbagai negara. Kajian mendapati status pelarian yang tidak diiktiraf menyebabkan perkahwinan pelarian Rohingya sukar didaftarkan di negara ini. Selain itu, kuasa autonomi setiap negeri dalam penetapan dasar, perundangan dan garis panduan berhubung isu pendaftaran perkahwinan dan perceraian masyarakat pelarian Islam di Malaysia menyebabkan timbul perbezaan dalam kaedah pengurusan perkahwinan tersebut. Suatu bentuk garis panduan yang selaras dan terperinci wajar dimuktamadkan antara negeri dan agensi kerajaan yang berkaitan agar perkahwinan pelarian Muslim di negara ini, termasuklah pelarian Rohingya, dapat dikawal urus secara lebih teratur agar hak pelarian dan perundangan Islam dapat dipelihara.Kata kunci: Identiti, kelahiran, pelarian, perkahwinan, Rohingya, UNHCR