Penyertaan dan Konsultasi Masyarakat dalam Pembangunan Tenaga Nuklear di Malaysia: (Public Involvement and Consultation for the Development of Nuclear Energy in Malaysia) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2020)
Sisa Nuklear merupakan isu global yang masih belum menemui penyelesaian terbaik mengenai cara penyimpanan, pengangkutan dan pelupusannya. Perkara ini diburukkan lagi dengan beberapa malapetaka yang berlaku berkaitan dengan nuklear seperti tragedi Three Mile Island di USA, Chernobyl di Russia dan kejadian kebocoran loji nuklear di Fukushima, Jepun telah mengundang kebimbangan mengenai kaedah pengurusan sisa secara mapan dan menjamin keselamatan, dan kesihatan penduduk dan sekitaran kawasan berdekatan dengan loji nuklear atau pun pusat penyimpanan sisa nuklear. Di Malaysia, perancangan dan persiapan awal ke arah penerokaan nuklear dalam penjanaan tenaga telah dijalankan. Isu berkaitan sisa radioaktif di Kilang LYNAS, Kawasan Perindustrian Gebeng, Pahang telah pun mencetuskan keresahan dalam kalangan masyarakat setempat. Tambahan lagi polemik "Not in My Backyard" yang telah menular dalam kalangan penduduk dan seterusnya memberi impak terhadap politik, ekonomi dan sosial. Makalah ini bertujuan untuk mengenal pasti permasalahan dan isu perundangan yang berkaitan serta memperhalus cadangan penyelesaian kaedah konsultasi terbaik dan komunikasi berkesan dengan masyarakat ke arah penerimaan mereka dan komitmen kerajaan agar dapat dilihat lebih telus dan berkesan dalam setiap mekanisma pengawalan dan penguatkuasaan.Kata kunci: sisa nuklear, nuklear, radioaktif, pengurusan, perundangan antarabangsa, konsultasi, penyertaan masyarakat, perundangan alam sekitar, perlesenan