Fraud Berkaitan dengan Kepentingan yang Tidak Berdaftar: Satu Analisis: (Fraud in Relation to Unregistered Interest: An Analysis) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2015)
Makalah ini memfokuskan isu mengenai takrifan fraud sebagai pengecualian kepada prinsip hak milik tidak boleh disangkal di bawah seksyen 340(2) dengan memberikan penekanan kepada pengaruh notis terhadap kepentingan tidak berdaftar. Analisis terhadap kes yang telah diputuskan oleh mahkamah dan pendirian mahkamah mengenai kedudukan pihak yang mempunyai kepentingan yang tidak berdaftar di Malaysia dilakukan dengan melihat secara holistik tentang pentingnya "pengetahuan atau notis" kepada kepentingan yang tidak berdaftar dalam konsep hak milik tidak boleh disangkal mengikut undang-undang tanah. Penulisan ini mengutarakan beberapa cadangan penambahbaikan bagi melindungi kepentingan yang tidak berdaftar tersebut.Kata kunci: fraud, kepentingan yang tidak berdaftar, analisis kes, cadangan dan kesimpulan