Al-Mafqud dan Tragedi MH370: Satu Sorotan terhadap Implikasi Tragedi dari Sudut Perlindungan Takaful: (Al-Mafqud and MH370 Tragedy: Implication of the Tragedy from the Perspective of Takaful Coverage) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2016)
Tragedi kehilangan pesawat MH370 milik Sistem Penerbangan Malaysia yang dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing pada 8 Mac 2014 menjadi isu global yang menarik minat pelbagai lapisan masyarakat. Kehilangan yang masih lagi menjadi misteri sehingga hari ini membuka lembaran baharu dalam menilai status al-mafqud di sisi undang-undang syariah. Kehilangan para penumpang dan anak kapal meletakkan institusi kewangan Islam, khususnya para pengendali takaful dalam keadaan yang sukar kerana urusan pembayaran manfaat takaful kepada waris al-mafqud berdepan dengan masalah tidak ada bukti kukuh untuk mensabitkan kematian para penumpang dan anak kapal MH370. Para pengendali takaful perlu mendapatkan pandangan Jawatankuasa Syariah masing-masing untuk menentukan sama ada tuntutan manfaat takaful masih perlu dibayar dan jika perlu dibayar, dana manakah yang patut membayarnya, sama ada dana para pemegang saham pengendali takaful atau dana risiko peserta (dana tabaruk). Makalah ini menyorot secara ringkas aplikasi fiqh al-mafqud dalam tragedi MH370 dan implikasinya terhadap industri takaful.Kata Kunci: al-mafqud, orang hilang, anggapan kematian, MH370, Majlis Fatwa Kebangsaan