Pelaksanaan Hibah Amanah sebagai Suatu Instrumen Pengurusan Harta Islam di Malaysia: (Execution of Hibah Amanah as an Instrument of Islamic Property Management in Malaysia) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2017)
Penggunaan hibah amanah menjadi salah satu alternatif untuk merancang pengurusan harta Islam di Malaysia. Hibah amanah memberikan ruang kepada pemberi hibah untuk mengekalkan kawalan penuh terhadap harta hibah semasa hayat, manakala penerima hibah akan memperoleh harta tersebut hanya selepas kematian pemberi hibah. Keadaan ini secara zahirnya dilihat tidak konsisten dengan prinsip hibah, wasiat, amanah dan pusaka Islam kerana pemberi hibah tidak melepaskan hak dan faedah terhadap harta yang dihibahkan semasa hidupnya, walaupun penerima hibah merupakan seseorang yang mempunyai kelayakan untuk memiliki dan menguruskan harta. Makalah ini membincangkan hibah amanah dan kedudukannya sebagai salah satu instrumen pelupusan harta mengikut hukum syarak dan perundangan di Malaysia supaya setiap pihak berhak mendapat haknya mengikut undang-undang Islam.Kata kunci: hibah, amanah, wasiat, pusaka, hibah ruqba, Muslim