(untitled) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2024)
Khiyar merupakan pilihan atau hak yang diberikan kepada pembeli dan penjual untuk memilih, sama ada ingin meneruskan akad jual beli atau membatalkannya. Perundangan Islam memberikan hak khiyar kepada penjual dan pembeli untuk memastikan kedua-dua pihak yang berakad saling reda meredai. Tujuan pemberian khiyar adalah untuk memberikan kemaslahatan kepada kedua-dua belah pihak sehingga tidak ada pihak yang berasa kecewa terhadap akad jual beli yang dilakukan. Dari sudut undang-undang di Malaysia, elemen pilihan dalam undang-undang yang berkaitan dengan jual beli di Malaysia dilihat mempunyai prinsip yang sama dengan elemen khiyar. Oleh itu, kajian ini menyoroti kajian lepas yang membahaskan prinsip khiyar yang berlaku dalam akad jual beli antara perundangan Islam dengan undang-undang yang berkaitan dengan jual beli yang diamalkan di Malaysia. Kajian ini berbentuk kualitatif dengan menggunakan pendekatan kaedah analisis kandungan. Hasil kajian mendapati bahawa aplikasi prinsip khiyar majlis dan khiyar syarat dilihat berbeza daripada implementasi yang terdapat di dalam Akta Kontrak 1950. Prinsip khiyar ayb dan khiyar ru’yah pula diaplikasikan dengan jelasnya dalam Akta Perlindungan Pengguna 1999 menerusi beberapa peruntukannya. Selain itu, persamaan prinsip khiyar ru’yah dan khiyar ayb turut ditemukan dalam peruntukan Akta Jualan Barang 1957. Hal ini menunjukkan bahawa prinsip khiyar yang terdapat dalam perundangan Islam diaplikasikan dalam undang-undang di Malaysia, tetapi tidak secara menyeluruh. Kata kunci: Khiyar (pilihan), kontrak jual beli, perundangan Islam, Akta Kontrak 1950, Akta Perlindungan Pengguna 1999, Akta Jualan Barangan 1957 Teks penuh: PDF