(untitled) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2024)
Undang-undang keluarga Islam mempunyai kesan yang besar terhadap kehidupan peribadi umat Islam. Kerangka undang-undang ini menetapkan dan melindungi pembentukan keluarga yang sah, serta mentakrifkan hak dan tanggungjawab ahli keluarga dalam pelbagai keadaan. Fokus kajian ini ialah perspektif sosioperundangan yang berkaitan dengan undang-undang keluarga Islam di Malaysia. Matlamatnya adalah untuk menjelaskan peranan undang-undang dalam aspek pelindungan dan pemerkasaan individu rentan dalam keluarga. Perbincangan bermula daripada pentakrifan kerentanan, diikuti oleh perbahasan tentang punca yang mempengaruhi kerentanan dalam konteks keluarga dan perkahwinan. Kajian ini menjelaskan aspek kerentanan yang dinamik dan menyerlahkan faktor yang memburukkan keadaan golongan rentan. Tumpuan utama ialah analisis peranan undang-undang keluarga Islam untuk mengurangkan kerentanan individu dalam keluarga. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif berasaskan kajian kepustakaan dan analisis deskriptif. Melalui analisis pemerkasaan golongan rentan, penelitian tentang peranan undang-undang keluarga Islam di Malaysia menyerlahkan keutamaan untuk memelihara kebajikan dan kesejahteraan keluarga yang membina komuniti dan masyarakat. Kata kunci: Undang-undang keluarga Islam, perlindungan golongan rentan, pemerkasaan golongan rentan, capaian terhadap keadilan, pendaftaran perkahwinan, perlindungan kanak-kanak Teks penuh: PDF