(untitled) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2023)
Makalah ini menjalankan kajian terhadap konsep tanggungjawab keibubapaan di Malaysia. Tanggungjawab yang dimaksudkan tidak hanya tertumpu pada tanggungjawab menjaga anak-anak, memberi nafkah malahan meliputi setiap aspek bagi mengangkat "kepentingan terbaik kanak-kanak". Isu pengabaian, penderaan, manipulasi serta keterlibatan kanak-kanak dengan perilaku jenayah serta masalah sosial yang tiada kesudahan terlalu banyak dibincangkan dalam kajian terdahulu, namun dari sudut tanggungjawab keibubapaan terutamanya dari sudut undang-undang masih memerlukan kajian kritis. Penulisan makalah ini menganalisis tanggungjawab keibubapaan dari sudut perundangan awal Inggeris, kedudukan di sisi undang-undang Islam serta konsep tanggungjawab keibubapaan ini dalam perundangan di Malaysia. Tumpuan dikhususkan terhadap tanggungjawab keibubapaan terhadap anak-anak selepas perceraian. Analisis dokumentari dilakukan terhadap data daripada bahan yang terpilih termasuklah makalah jurnal, buku, dan statut. Kesemua data ini diperoleh melalui kajian kepustakaan. Dapatan kajian ini menunjukkan bahawa konsep tanggungjawab keibubapaan di Malaysia memberikan hak kepada kanak-kanak dan menjamin kepentingan mereka, seterusnya menjamin kelangsungan tanggungjawab berterusan ibu bapa. Kata kunci: Tanggungjawab keibubapaan, pasca perceraian, hak kanak-kanak, kepentingan terbaik kanak-kanak, sivil, syariah Teks penuh: PDF