(untitled) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2022)
Pada ketika ini, masyarakat Islam di Malaysia boleh membuat permohonan untuk mendapatkan Surat Kuasa Mentadbir (SKM) di Unit Pembahagian Pusaka Kecil di bawah Jabatan Ketua Pengarah Tanah dan Galian Persekutuan (JKPTG) apabila melibatkan aset tidak alih sahaja, atau aset tidak alih berserta aset alih. Namun demikian, berdasarkan masalah isu kelewatan pentadbiran harta pusaka yang semakin membimbangkan dan peningkatan jumlah harta tidak dituntut yang dianggarkan hingga RM90 bilion, kerajaan Malaysia telah mengambil langkah proaktif dengan meminda Akta Harta Pusaka Kecil (Pembahagian) 1955 [Akta 98]. Pindaan ini telah diluluskan di Parlimen Malaysia pada 21 Oktober 2022, seterusnya sedia dilaksanakan. Oleh sebab itu, kajian ini akan menganalisis implikasi terhadap pindaan Akta 98 ini yang melibatkan pentadbiran harta pusaka orang Islam di Malaysia. Metodologi yang digunakan ialah analisis dokumen yang melibatkan Akta Pusaka Kecil (Pembahagian) (Pindaan) 2022 [Akta A1643] dan sumber sekunder, iaitu makalah jurnal, prosiding, buku, keratan akhbar, dan laman sesawang. Selain itu, temu bual juga dijalankan melibatkan wakil agensi daripada Amanah Raya Berhad (ARB) dan JKPTG. Hasil kajian mendapati bahawa terdapat empat implikasi utama terhadap pindaan Akta 98 ini, iaitu melibatkan peluasan bidang kuasa, pembaikan tadbir urus, penyingkatan tempoh masa pentadbiran harta pusaka dan petisyen secara elektronik. Kata kunci: Akta Harta Pusaka Kecil (Pembahagian) 1955 [Akta 98], Akta Pusaka Kecil (Pembahagian) (Pindaan) 2022 [Akta A1643], Unit Pusaka Kecil, pentadbiran harta pusaka, Majlis Agama Islam Negeri (MAIN), Amanah Raya Berhad (ARB) Teks penuh: PDF