(untitled) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2020)
Kewujudan sistem tribunal, selain dapat membantu melicinkan sistem pentadbiran, dianggap berkongsi kuasa dengan badan kehakiman dalam membuat keputusan. Maka,timbul persoalan tentang kuasa membuat keputusan ini bagi mengelakkannya disalah guna oleh badan pentadbiran. Selaras dengan Matlamat Pembangunan Mampan 2030 bagi menjamin keadilan dalam usaha menyokong institusi yang efektif, bertanggungjawab serta inklusif, amalan serta keputusan yang telus dan adil amat penting bagi menjamin keyakinan rakyat terhadap badan pentadbiran dan kerajaan. Oleh itu, artikel ini membincangkan sistem tribunal dan pelaksanaannya di Malaysia. Dalam mengamati perkara ini, sistem tribunal yang wujud di negara lain, khususnya United Kingdom, turut dibincangkan dan dijadikan panduan bagi tujuan penambahbaikan. Masalah seperti autonomi atau kawalan kuasa dan proses perbicaraan merupakan antara isu yang diketengahkan. Sehubungan itu, saranan penambahbaikan dengan mematuhi tiga prinsip asas yakni keterbukaan, keadilan dan kesaksamaan, dicadangkan agar dapat memantapkan lagi pelaksanaan sistem tribunal sedia ada selaras dengan perkembangannya di luar negara. Kata kunci: Tribunal, badan pentadbiran, kawalan kuasa, Malaysia, perundangan, membuat keputusan