(untitled) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2020)
Perkahwinan merupakan amalan yang digalakkan dalam Islam, yang mengikat lelaki dengan perempuan melalui akad khusus bagi menghalalkan perhubungan mereka sebagai pasangan suami isteri. Implikasi daripada pernikahan atau akad yang telah berlangsung antara suami isteri tersebut ialah masing-masing mempunyai hak dan tanggungjawab seperti yang telah ditetapkan oleh syarak (perundangan Islam). Selain itu, syarak masih membolehkan pihak lelaki atau wanita menentukan beberapa implikasi lain atau mengurangkannya dengan memasukkan syarat tertentu semasa akad perkahwinan. Oleh itu, kajian ini bertujuan untuk membincangkan pandangan fuqaha mengenai syarat dan persyaratan dan hukum terhadap syarat yang dimasukkan dalam akad perkahwinan tersebut. Selain itu, perbincangan juga merujuk Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984 berkenaan syarat yang boleh dimasukkan dalam kontrak perkahwinan. Kaedah analisis dokumen digunakan dalam penulisan ini. Hasil perbincangan mendapati bahawa syariat membenarkan wanita untuk meletakkan syarat dalam akad perkahwinan selagi tidak bertentangan dengan tuntutan akad dan hukum asal yang ditetapkan oleh syarak. Kata Kunci: hak, wanita, syarat, akad, perkahwinan