(untitled) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2014)
Makalah ini menyingkap masalah yang timbul hasil daripada trend migrasi yang berlaku di Malaysia. Peningkatan jumlah pendatang asing tanpa izin (PATI) menimbulkan pelbagai masalah dalam negara dari aspek sosial dan perundangan yang harus diberikan perhatian serius oleh pihak berkuasa. Pihak kerajaan terutamanya telah melakukan pengawalan strategik untuk menangani isu PATI di Malaysia agar mereka dapat diuruskan dengan cara yang lebih efisien. Antaranya termasuklah mengurangkan kebergantungan terhadap pekerja asing, meningkatkan kerjasama dengan negara sumber dan juga pihak yang relevan dengan masalah ini. Tumpuan terhadap tindakan penguatkuasaan tegas patut dijalankan di kawasan sempadan negara secara dua hala, dan juga mengenakan hukuman yang berat mengikut lunas undang-undang terhadap kesalahan berkaitan dengan PATI, tanpa mengira sama ada mereka terdiri daripada pendatang asing ataupun warganegara Malaysia. Kata kunci: aspek sosial, migrasi, perundangan, PATI, penguatkuasaan,