(untitled) (Kanun: Jurnal Undang-undang Malaysia, 2015)
Penahanan banduan yang bertujuan membolehkan mereka menjalani proses pemulihan di penjara awam di seluruh negara menimbulkan isu tertentu. Antaranya termasuklah sama ada hak tertentu yang masih dimiliki mereka sebagaimana diperuntukkan undang-undang yang berkaitan dengan menepati prinsip syarak, khususnya maqasid al-Syari’ah. Demikian juga sama ada undang-undang tersebut menepati garis panduan yang ditetapkan oleh peraturan atau instrumen antarabangsa. Kajian ini dilaksanakan di salah sebuah penjara awam dengan menggunakan kaedah temu bual dan pemerhatian. Kajian tersebut melibatkan 25 orang banduan wanita, lapan orang pegawai penjara, dan penguasa Penjara Wanita Kajang. Hasil kajian mendapati secara umumnya peruntukan undang-undang yang berkaitan dengan penjara dan penyeliaan penghuninya seperti Akta Penjara dan Peraturan-Peraturan Penjara, mematuhi prinsip maqasid al-syari`ah dan piawaian antarabangsa. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa isu sampingan yang perlu diberikan perhatian demi menjamin objektif pemulihan dapat dilaksanakan dengan jayanya. Undang-undang antarabangsa dan amalan baik negara lain, yang tidak bertentangan dengan prinsip syarak dan undang-undang tempatan, perlu dijadikan penanda aras dalam melaksanakan penambahbaikan pada masa akan datang. Kata kunci: pesalah, pemulihan, penjara, wanita, maqasid